Tre senklassisistiske billedhuggere i Roma - Åse Markussen (Kunst og Kultur)
Det er skrevet lite om norske billedhuggere under senklassisismen og deres modningstid i Roma etter akademiutdannelsen. Dette gjelder særlig Hans Hansen, Ole Henriksen Fladager og Hans Johnsen Budal, som avspises med knappe beskrivelser av ufullbyrdede kunstnerskap, fattigdom og nød. Med utgangspunkt i samtidige kilder vil jeg i denne artikkelen kaste et nytt blikk på disses opphold i Roma. Lorentz Dietrichsons og Jens Thiisʼ tidligste oversiktsverker danner bakteppe for mitt forsøk på å rekonstruere den historiske fortellingen.