Sakarya’da geleneksel olarak üretilen bazı yöresel peynirlerinden izole edilen laktik asit bakterilerinin MALDI-TOF MS Yöntemi ile tanımlanması ve antibiyotik dirençlerinin belirlenmesi - Eda Kılıç Kanak; Suzan Öztürk Yılmaz (Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi)
Son yıllarda yöresel peynirlertüketici tarafından daha fazla talep edilmektedir. Ülkemizde lezzetli birçokyöresel peynir vardır. Fermantasyon süreçlerinde dikkatle seçilmiş suşlarınstarter kültür olarak uygulanması, doğal ve sağlıklı bir ürün elde edilmesinisağlar. Bu çalışmada amaç çeşitli yöresel peynirlerin üretiminde ürüne tat,koku, yapı ve görünüm bakımından istenilen nitelikleri kazandıran farklı laktikasit bakterilerini (LAB) tespit etmektir. Bu amaçla Sakarya’da gelenekselpeynirlerden LAB’leri izole edilip MALDI-TOF MS yöntemi ile tanımlanmıştır. Buçalışmada geleneksel yöntemle üretilmiş 3 adet peynir örneği ile çalışılmıştır.MALDI-TOF MS analizi ile de 16 suş tür düzeyinde tanımlanarak; izolatlardan 5tanesi Enterococcus faecalis, 4tanesi Enterococcus faecium, 1 tanesiLactobacillus paracasei ve 6 tanesi Leuconostoc mesenteroides olarak bulunmuştur.