Anti-crisis Management Strategies. The case of companies in the Greater Poland Voivodeship - Starosta Anna (Management)
Coraz częstsza konieczność funkcjonowania w sytuacji kryzysowej wymusza na przedsiębiorstwach podejmowania działań związanych z zapobieganiem i przewidywaniem kryzysów, a w momencie ich wystąpienia na szybkie reagowanie. Skuteczne zmaganie się z kryzysem wymaga zarządzania antykryzysowego. Nie zawsze jednak udaje się zapobiec kryzysom i przedsiębiorstwa zmuszone są podejmować szereg działań antykryzysowych. Najczęściej podejmują one działania w dwóch obszarach. Pierwszy dotyczy stworzenia bardziej przejrzystych procedur postępowania oraz ograniczenia szeroko pojmowanych kosztów. Drugi natomiast obejmuje koncentrację na głównej działalności przedsiębiorstwa oraz na produkcie, jego redefiniowaniu oraz usprawnieniu zarządzania jakością. Wskazuje to na realizowanie dwóch rodzajów strategii antykryzysowej - porządkowania działalności oraz konsolidacji.