Jazz som konservatoriefag i Norge – en (u)mulig historie? - Hans Weisethaunet (Studia Musicologica Norvegica)
Sammendrag Norsk jazzutdanning har eksistert i 40 år. De tidlige utdannerne mente det ville være så godt som «umulig» å gjøre «jazz» til en akseptert del av høyrere musikkutdanning i Norge. Artikkelen appliserer teorier om kulturelle felt og nettverk for å kunne skrive fram en historie om norsk «jazzutdanning». To institusjoner anses som viktige i denne sammenhengen, «jazzlinja» ved NTNU i Trondheim, etablert i 1979, og «jazzutdanning» ved Norges musikkhøgskole (NMH) i Oslo. Det sentrale forskningsspørsmålet er: Hvilke faktorer påvirket og muliggjorde etableringen av «jazzutdanning» i Norge? Og hvordan forstås denne utviklingen fra noen av de mest sentrale aktørenes ståsted? To aktører er identifisert i å ha spilt en avgjørende rolle i denne utviklingen, Terje Bjørklund (NTNU) og Torgrim Sollid (NMH). Artikkelen har ikke som ambisjon å undersøke de pedagogiske prinsippene i «jazzutdanning». Målet er snarere å beskrive utviklingen historisk, som betydningsfull for utvidelse av innhold og perspektiver i høyere norsk musikkutdanning.