SOSYAL MEDYA ANALİTİĞİ İLE DEĞER YARATMA: DUYGU ANALİZİ İLE GELECEĞE YÖNELİM - Burcu Akın; Umman Tuğba Gürsoy Şimşek (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Müşterisisosyal medya kullanıcıları olan işletmelerin bu kanallardan ürünleri hakkındayazılan iletileri toplayıp analiz etme, bunları satış rakamları ilekarşılaştırma veya ilişkilendirme, gelecek için stratejiler geliştirme gibiimkanları vardır. Bu çalışmada uygulanan yöntem ile bir televizyon kanalına aitseyirci görüşlerinin sosyal medya üzerinden derlenerek kanal için faydalı bilgielde edilmesi ve bu bilgilerin kanal için bir karar destek unsuru olmasıhedeflenmiştir. Bu amaçla bir TV kanalında yayınlanan programlar hakkında Kasım- Haziran 2017 tarihleri arasında Twitter’dan paylaşılan iletiler derlenmiş, duyguanalizi tekniği ile her ileti pozitif, negatif ya da nötr olaraketiketlenmiştir. Bu periyoddaki yayın akışındaki tüm programlar için kaçpozitif, kaç negatif ve kaç nötr tweet atıldığı bilgilerine bağlı olarakreyting değeri incelenmiştir.