Tematyka bezpieczeństwa w programie wyborczym Komitetu Wyborczego Wyborców Śląscy Samorządowcy w wyborach samorządowych w 2024 roku - Andrzej Szczepański (Studia i Analizy Nauk o Polityce)
Zasadniczym celem artykułu jest podjęcie próby przedstawienia założeń programowych Komitetu Wyborczego Śląscy Samorządowcy w wyborach samorządowych w 2024 r. w aspekcie tematyki bezpieczeństwa. Dokonano eksplanacji najważniejszych zagadnień teoretycznych, w tym m.in. kategorii bezpieczeństwa, jego typologii, pojęcia mniejszości narodowej i tożsamości śląskiej. Wykorzystano następujące metody badawcze: komparatystyczną i statystyczną, przy zastosowaniu krytyki piśmiennictwa i analizy źródeł jako przykładowych technik badawczych.