بررسی تأثیر متغیرهای چهارگانه ویژگی‌های صاحب‌کار بر حق‌الزحمۀ حسابرسی - محمدحسین ستایش; پدرام عزیزی; فاطمه مقیمی (پژوهش‌های راهبردی بودجه و مالیه)
هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر قابلیت مقایسه صورتهای مالی، محدودیت تأمین مالی، نگهداشت وجه نقد و ساختار سرمایه مبتنی بر بدهی به‌عنوان ویژگیهای صاحب‌کار بر حقالزحمۀ حسابرسی است. در پژوهش حاضر با استفاده از روش رگرسیون چهار فرضیه سنجیده شد. دورة پژوهش از سال 1390 تا 1398 و نمونة آماری متشکل از 119 شرکت (1071 شرکت- سال) پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. یافتهها نشان داد که قابلیت مقایسه صورتهای مالی، محدودیت تأمین مالی، ساختار سرمایه مبتنی بر بدهی و نگهداشت وجه نقد به ترتیب با حقالزحمۀ حسابرسی به طور معناداری ارتباط منفی، مثبت، مثبت و مثبت دارند؛ بنابراین، نتایج پژوهش حاکی از آن است که با افزایش قابلیت مقایسه صورت‌های مالی هزینه‌های کسب و بررسی اطلاعات و نیاز به انجام تعدیلات در اطلاعات کاهش مییابد و منجر به کاهش حقالزحمة حسابرسی میشود. محدودیتهای تأمین مالی، شرکتها را از تأمین منابع برای سرمایهگذاریهای مطلوب باز میدارد و چنین قدرت بازدارندگی ریسک شرکت صاحب‌کار را بالا میبرد و منجر به تلاش بیشتر حسابرس و در نهایت هزینههای حسابرسی بیشتر میشود. اینکه به چه دلیل وجه نقد نگهداری شده، نیاز به شفافیت بالایی دارد که کلیه افراد ذینفع در شرکتها خواستار روشن شدن این موضوع میباشند. لذا این موضوع باعث افزایش حجم کار حسابرس و حق‌الزحمة بیشتر میشود. هر چقدر نسبت ساختار سرمایه مبتنی بر بدهی بیشتر شود، نشان از کنترل بیشتر اعتباردهندگان و تأمینکنندگان برونسازمانی نسبت به مالکان میباشد. لذا، با افزایش این نسبت افراد برونسازمانی خواستار شفافیت و دقت بیشتر و جدیت کار حسابرسی شده که این امر منجر به افزایش حقالزحمة حسابرسان خواهد شد