Tekstproduksjon og skriving i barnehagen - Christine B. Østbø Munch; Marit Semundseth; Hilde Hofslundsengen; Alexandra E. J. Nordström (Nordic Journal of Literacy Research)
Temaet for dette nummeret er tekstproduksjon og skriving i barnehagen. Det innbefatter barnehagebarn eller ansattes tekstproduksjon på papir eller skjerm i tillegg til tekster laget i samspill og samarbeid mellom barn og ansatte i barnehagen. Tekstproduksjon og skriving er én av flere fasetter av det overordnede perspektivet literacy. Literacy kan forstås på ulike måter. I vid betydning omhandler begrepet evnen til å anvende verktøy for å identifisere, forstå, tolke, skape og kommunisere i en stadig økende digital, tekstbasert og informasjonsrik verden i rask endring. Literacy involverer læring, noe som gjør en i stand til å oppnå målene sine, til å utvikle kunnskapen sin og potensialet sitt og til å kunne delta i lokalsamfunnet og i samfunnet for øvrig (Unesco, 2024, u.s.). Literacy er således en kompleks og bred kommunikativ kompetanse som utvikles hele livet. Vi snakker gjerne i dag om livslang læring. Literacy kan oversettes med tekstkompetanse (Berge, 2005). I en utvidet forståelse av tekstkompetanse står også multimodalitet sentralt (Cope & Kalantzis, 2009). En slik multimodal tekstkompetanse er nødvendig å besitte for å kunne skape mening for seg selv og andre, utvikle kunnskap og lære, og slik kunne delta i et samfunn i endring (Blikstad-Balas, 2023, s. 18).