MEDENİYET KAVRAMINI AÇIKLAMAK İÇİN BİR YAKLAŞIM - Durmuş Günay (Felsefe Dünyası)
Medeniyet Kavramını Açıklamak için Bir YaklaşımBu çalışmada medeniyet kavramının anlamını açıklığa ve seçikliğe kavşturmak için bir yaklaşım önerilmiştir. Medeniyet ve kültür kavramlarının tanımlarında, tutarsızlıklar, belirsizlikler sözkonusudur. Kültür, medeniyetin ayrılmaz bir parçasıdır. Önce yapılan tanımlardaki belirsizliklere değinilmiştir. Önerilen yaklaşımı temellendirmek için, varolanın varolma tarzları, varolanın dört nedeni ile cevher, form, madde hakkında felsefi ön bilgi verilmiştir. Önce, cevher, form (öz) ve madde arasında bir formül yazılmıştır. Bir analoji yapılarak benzer bir formül, medeniyet, kültür ve madde arasında da yazılmıştır. Bu formülde, medeniyet cevhere, kültür form’a ve madde medeniyet unsurunun maddesine karşı gelmektedir. Yazılan formül genel bir çerçevedir. Her medeniyetin açıklanması için kullanılabilir. Ortaya konulan yaklaşım Sezai Karakoç’un medeniyet anlayışı ile karşılaştırılarak test edilmiştir.