Öğretmen yeterlikleri açısından eğitim fakültesi programlarının değerlendirilmesi - Belgin TANRIVERDİ; Özlem APAK (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, eğitim fakültesinde öğrenim gören son sınıf öğrencilerinin ve öğretim elemanlarının görüşlerine dayalı olarak öğretmen eğitimi programlarının içeriğini öğretmenlerde varolması gereken yeterlikler açısından değerlendirmektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları Eğitim Fakültesinin son sınıfında öğrenim gören ve çalışmanın ölçütlerine uyan öğrencilerden ve öğretim elemanlarından oluşmaktadır. Öğretmen eğitimi programlarında yer alan ve yer alması gereken derslerin öğretmen yeterlikleri açısından sorgulandığı yarı standart açık uçlu soru formu çalışmada veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Öğretmen adayları için odak grup ve bir-bir görüşme ve öğretim elemanları için bire-bir görüşme ve yazılı bilgi toplama yoluyla elde edilen veriler sürekli karşılaştırmalı yöntemle analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre (1) Esneklik, hoşgörü, tarafsızlık; (2) Alan bilgisi, (3) İletişim becerisi öğretmen adaylarının ve öğretim elemanlarının en sık atıfta bulunduğu yeterliklerdir. Bu yeterlikleri sağlamada meslek dersleri, medya, sanat ve felsefe ağırlıklı dersler öne çıkmaktadır