Departament Sprawiedliwości Rady Stanu i początki Ministerstwa Sprawiedliwości (luty 1917-październik 1918) - Małgorzata Materniak-Pawłowska (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Departament Sprawiedliwości Tymczasowej Rady Stanu Królestwa Polskiego stanowił zalążek Ministerstwa Sprawiedliwości, jednego z centralnych organów państwowych II Rzeczypospolitej. Pomimo ważnej roli, jaką odegrał u progu odzyskania przez Polskę niepodległości, niewiele dotąd poświęcono mu uwagi. Był organem Tymczasowej Rady Stanu (dalej: TRS), utworzonej na podstawie rozporządzenia generał-gubernatorów warszawskiego i lubelskiego z dnia 26 listopada 1916 r., wydanego na rozkaz cesarza Niemiec Wilhelma II i cesarza Austro-Węgier Franciszka Józefa I, a ogłoszonego 6 grudnia 1916 r.