Determinanty samorealizacji osobowości w warunkach edukacji dorosłych - Sviatlana Neudakh (Edukacja Ustawiczna Dorosłych)
Artykuł przedstawia determinanty samorealizacji osobowości w warunkach edukacji dorosłych. Ujawniono cechy organizacji procesu edukacyjnego, biorąc pod uwagę specyfikę edukacji dorosłych, ich wcześniejsze doświadczenia, status. Scharakteryzowano elementy i poziomy kompetencji andragogicznych nauczycieli akademickich prowadzących proces edukacyjny z dorosłymi. Przedstawiono charakterystykę i wymagania dotyczące wdrażania programów edukacyjnych dla dorosłych. a także modele i strategie interakcji. Przeanalizowano elementy wsparcia dydaktycznego edukacji dorosłych. Określone w artykule determinanty samorealizacji osobowości w warunkach edukacji dorosłych warunkują regularną zmianę charakteru działań w procesie uczenia się w oparciu o osobiste doświadczenia słuchaczy, ich indywidualną orientację motywacyjną, a w konsekwencji rozwój niezbędnych kompetencji.