ANA-BABA TUTUMLARI VE ÖĞRETMEN DAVRANIŞLARI İLE ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARI ARASINDAKİ İLİŞ- KİLER - M. Yüksel Erdoğdu (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Amaç: Bu araştırmanın temel amacı; ana-baba tutumları ve öğretmen davranışları ile öğrencilerin akademik başarıları arasındaki ilişkileri ortaya koymaktır. Bu temel amaç çerçevesinde ana-baba tutumları ile öğretmen davranışlarının öğrencilerin akademik başarılarını yordamadaki önem sırası nedir ve bazı sosyo-demografik özellikler ile öğrencilerin akademik başarıları arasında nasıl bir ilişki vardır? Sorularına cevaplar aranmıştır. Yöntem: Araştırmanın evreni Diyarbakır ili Büyükşehir Belediyesi sınırlarında bulunan ilköğretim 5. sınıfta okuyan öğrencilerdir. Alt, orta, üst sosyo-ekonomik düzeydeki ilköğretim okullarının 5. sınıflarda okuyan ve seçkisiz(random) olarak belirlenen 191 öğrenci bu araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada “Ana-Baba Tutum Ölçeği” ve “Algılanan Öğretmen Davranışları Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde “Ki kare testi”, akademik başarıların yordanması amacıyla “çoklu regresyon analizi”, ikiden fazla bağımsız değişkenlerle akademik başarı arasındaki farkın anlamlılığı için “Tek Yönlü Varyans analizi”, iki değişken arasındaki ortalamalar arasındaki farkın manidarlığı için de “ilişkisiz t testi” kullanılmıştır. Bulgular: Annenin çocuğa yönelik tutumları öğrencilerin akademik başarılarını yordama da baba ve öğretmen tutumlarına göre daha önemlidir. Ailenin sosyo-demografik özellikleri ile öğrencilerin akademik başarıları arasında ilişkiler mevcuttur. Öneriler: Öğretim sürecinin başarı ve etkililiği; ana-baba, öğretmen ve öğrencinin uyum içinde olmasıyla büyük ölçüde ilişkilidir. Bu bağlamda öğretmen ve anne-babanın çocuğa yönelik tutum ve davranışları, eğitim en temel amacı olan bireyde istendik davranış kazandırma sürecinde ve akademik başarılarında temel çevresel değişkenlerdir(etkenlerdir). Sonuç olarak öğrencilerin akademik başarılarını yükseltmede öğretmen ve anne-babaların demokratik davranışlar sergilemesi önerilmektedir.