ФОРМУВАННЯ УРОЖАЙНОСТІ КОРЕНЕПЛОДІВ БУРЯКА СТОЛОВОГО ЗАЛЕЖНО ВІД ЗАСТОСУВАННЯ ДОБРИВ В УМОВАХ ЗАХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - П. В. Безвіконний; Р. О. М’ялковський (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
У статті викладено результати впливу мінеральних добрив на урожайність коренеплодів буряка столового в ґрунтово-кліматичних умовах Західного Лісостепу України. Встановлено, що мінеральні добрива дають значне підвищення урожайності коренеплодів буряка столового порівняно з контролем. Найвищу урожайність забезпечили варіанти N45P90K135 та N45P135K90 для двох досліджуваних гібридів. Так, у гібриду Маноло F1 урожайність коренеплодів складала в середньому за 2022–2023 роки 61,69–64,67 т/га, в гібриду Бреско F1 – 65,38–67,87 т/га. На варіантах із внесенням N135P90K45 та N90P135K45 відмічено незначне підвищення урожайності порівняно з контролем. Застосування підвищених норм калійних добрив збільшувало урожайність коренеплодів буряка столового, а в разі зниження їх кількості формувалась велика кількість дрібних коренеплодів, у результаті чого урожайність зменшувалась. Визначено, що вихід стандартних коренеплодів у буряка столового гібриду Бреско F1 був нижчим, ніж у гібриду Маноло F1. Найвищий вихід стандартних коренеплодів становив 87,27% за використання дози мінеральних добрив N45P90K135. У середньому цей показник досягав 82,06% для гібриду Маноло F1. Для гібриду Бреско F1 цей показник становив 83,31% у варіанті N45P90K135 і в середньому досягав 76,96%. Дослідження показали, що вміст сухої речовини в коренеплодах гібриду Бреско F1 був вищим порівняно з гібридом Маноло F1. Внесення мінеральних добрив сприяло накопиченню сухої речовини в коренеплодах гібриду Бреско F1 до 15,4%, гібриду Маноло F1 – 14,6%. Найвищий вміст цукрів у коренеплодах відмічено в гібриду Маноло F1 у варіанті N45P90K135 – 11,5%, у гібриду Бреско F1 кращим виявився також варіант N90P45K135 – 12,3%. Також слід відмітити, що добрива сприяли покращенню якості коренеплодів буряка столового та збільшенню вмісту в коренеплодах сухої речовини та цукрів. Таким чином, згідно з результатами проведеного дослідження рекомендується гібрид Бреско F1 для вирощування в даній зоні.