Звук і музика в кіно: емоційний вплив на аудиторію у світлі проблеми інтерактивності - Владислав Каращук (Вісник КНУКіМ: Серія Мистецтвознавство)
Мета статті — крізь призму проблеми інтерактивності з’ясувати особливості та інструменти впливу звуку й музики в кіно на емоції глядацької аудиторії. Результати дослідження. У статті наголошується, що здатність звуку й музики впливати на емоційні та когнітивні процеси визначає необхідність звукового супроводу будь-якого аудіовізуального твору, особливо кіно. Звуки й музика створюють відповідну атмосферу та емоційний настрій аудиторії, залишаючись фундаментальним складником виробництва кінофільмів, взявши на себе провідну роль у досвіді перегляду їх аудиторією, адже саме звук має здатність створювати мультисенсорний досвід, що посилює загальний вплив візуального зображення. Наукова новизна полягає в окреслені аспектів дослідження проблем інтерактивності в контексті загального синтезу мистецтв і галузей знань та взаємозв’язку між музикою і звуками в кіномистецтві та емоціями глядачів. Висновки. Особливості та інструменти впливу звуку й музики в кіно на емоції глядацької аудиторії тісно пов’язані з проблемами інтерактивності. Звук і музика мають суттєвий вплив на мозок і тіло людини, стимулюючи когнітивні, фізіологічні та біохімічні процеси, створюючи відповідний емоційний стан і забезпечуючи творчий діалог глядачів із твором кіномистецтва; вони відіграють важливу роль у створенні відповідної атмосфери, передаванні сенсу й посиленні емоційного впливу аудіовізуального твору на аудиторію. Звуковий дизайн кіно допомагає створити багатовимірний емоційний досвід, що підсилює візуальне сприйняття та максимально занурює глядача у світ фільму. Ретельно підбираючи звукові елементи й маніпулюючи ними, можна викликати певні емоції, створюючи більш захопливий і вражаючий досвід для аудиторії. Саундтрек, звукові ефекти, діалоги, паузи визначають глядацьке сприйняття сцен, настрій фільму та його персонажів. Звук і музика, що лунають за кадром, відіграють вирішальну роль у досвіді перегляду фільму. Фактично звуковий супровід у кінофільмі — це емоційна підказка, яка дає змогу правильно інтерпретувати та покращити розуміння візуальної історії завдяки емоційному підсилення подій, що відбуваються на екрані.