Uzay Hukukunun Temel Kaynakları Çerçevesinde ASAT Testlerinin Hukukiliği - Zeynep Seyitoğlu (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi)
Günümüzde birçok sivil ve askeri amaca yönelmiş uydular uzay teknolojisinin önemli bir ayağını oluşturmaktadır. Alçak yörüngedeki uyduları hedef alan ASAT testlerinin yol açabileceği uzay enkazının hem uzay çevresinin kirlenmesi hem de yörüngedeki diğer uyduların güvenliği bakımından riskli sonuçları olabilmektedir. Bunun yanında ASAT teknolojisinin bir uzay silahı olarak kullanılabilme potansiyeli, uzayın bütün insanlığa tahsis olunmuş, münhasıran barışçıl amaçlar için kullanılması öngörülmüş, güvenli ve sürdürülebilir bir alan olmasını tehdit etmektedir. 14 Şubat 2024’te Rusya'nın uzayda nükleer başlıklı ASAT silahları geliştirme ve konuşlandırma girişiminde bulunduğuna dair ABD istihbaratına dayanan raporların gündeme gelmesiyle, ASAT teknolojisinin hukukiliği tekrar tartışılmaya başlamıştır. Bu çalışma, ASAT testlerinin, uzay hukukuna ilişkin temel uluslararası antlaşmalar ve BM nezdinde uzay güvenliği bağlamında yürütülen çalışmalar çerçevesinde hukuka uygun olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır.