ERKEN ÇOCUKLUKTA BİLİŞSEL GELİŞİM VE DİL GELİŞİMİ - Suat Kol (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
İnsan yaşamında okul öncesi dönem çok önemli yer tutar. Bu dönemde çocuğunkişilik gelişimi ile duygusal, sosyal, bilişsel, dil ve akademik gelişimi büyük orandatamamlanır. Çocuk içinde bulunduğu aile ve okul çevresinin de katkılarıyla bilişselve dil gelişimini sağlıklı olarak tamamlar. Çocuğun dil gelişimi 5 yaşına kadar 2/3’sitamamlanır. Yani 5 yaşındaki çocuk yaklaşık olarak 2000 kelimelik bir kelimehazinesine sahiptir ve Çocuk yetişkin yeteneğinde anadilini konuşabilir. Çocukdoğumdan sonraki dönemde öncelikle homurtu, hırıltı ve esneme şeklinde doğalsesler çıkarır ve zamanla bu sesle anlamlı hale gelmeye başlar. Düşüncenin gelişimidil tarafından belirlenir. Bireyin çevresindeki dünyayı anlamasını ve öğrenmesinisağlayan aktif zihinsel faaliyetlerde gelişime bilişsel gelişim adı verilmektedir.Bilişsel gelişim; bebeklikten yetişkinliğe kadar bireyin çevreyi, dünyayı anlama,düşünme yollarının daha karmaşık ve etkili hale gelme sürecidir. Çocuk bilişselgelişim sürecinde içinde bulunduğu sosyal ortamı anlama ve düşünme yeteneğinidaha geliştirme sürecindedir. Eğitimcilerden Piaget, Bruner, Vygotsky ve Gagneçocuğun çevresindeki dünyayı değişik yaşlarda nasıl ve niçin böyle gördüğünü vealgıladığını belirlemeye çalışmışlardır.