Przestrzenne zróżnicowanie cech naturalnego odnowienia sosny zwyczajnej (Pinus sylvestris l.) W rębni zupełnej - Krzysztof Czyżyk (Acta Scientiarum Polonorum. Formatio Circumiectus)
Praca przedstawia analizę przestrzennego zróżnicowania cech odnowienia naturalnego sosny zwyczajnej. Wszystkie powierzchnie odnowieniowe powstały w 2006 roku, gleba została przygotowana pługiem leśnym LPZ-75. Powierzchnie te znajdują się w granicach Nadleśnictwa Maskulińskie. Badania terenowe przeprowadzono w 2008 roku. Na dwuletnich samosiewach sosny zwyczajnej zmierzono wysokość od powierzchni gruntu do okółka i od okółka do wierzchołka, co stanowiło odpowiednio przyrost z pierwszego i drugiego roku wzrostu nalotu, określono także jego zagęszczenie w bruździe i na skibie.Dyskusja wyników zawiera opis czynników wewnętrznych i zewnętrznych mogących mieć wpływ na zagęszczenie, wzrost i przyrost wysokości podrostów sosnowych w poszczególnych wydzieleniach.