Gerbner’in Ekme Kuramı Bağlamında “Müge Anlı İle Tatlı Sert” Programının Alımlama Analizi - Dilek Ulusal (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi)
Şiddet, bütün canlıların doğasında var olan bir dürtüdür. Diğer canlılardan farklı olarak sosyal bir varlık olan, toplumsal ve hukuki kurallara uygun bir biçimde yaşamak zorunda olan insanlar, cinsellik, saldırganlık vb. dürtülerini bilinçaltına iterek bastırır. Günümüzde bastırılan bu dürtülerin doyuma ulaştırılması noktasında kitle iletişim araçlarının rolü büyüktür. Kitle iletişim araçları, insanların dikkatini çekebilecek konulara yönelik programlar yayınlamayı daha çok tercih eder. Bu konuların başında ise “şiddet” gelir. Günümüzün ticari amaçlı kitle iletişim araçları, daha çok izleneceği düşüncesiyle, insanların bilinçaltında bastırdıkları şiddet, cinsellik gibi dürtüleri harekete geçirecek içerikler yayınlar. Televizyon, şiddet içerikli konuları farklı programlar içerisinde gündeme taşıyarak, çok geniş kitlelere anında ulaştıran günümüzün en popüler kitle iletişim araçlarından biridir. Televizyon ve şiddet üzerine ilk bilimsel araştırmaları gerçekleştiren George Gerbner, iletişim literatürüne “Ekme Kuramı”nı kazandırmıştır. Gerbner’in ekme kuramından hareketle gerçekleştirilen bu çalışmada, “Müge Anlı ile Tatlı Sert” programının izler kitle üzerindeki etkileri alımlama yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, programın uzun vadede izler kitle üzerinde şiddet algısını değiştirdiği ve şiddeti yetiştirdiği ortaya konulmuştur.