ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ÖĞRETİMİNDE ÇOKLU ORTAM KULLANIMININ AKADEMİK BAŞARI VE TUTUMA ETKİSİ - Bülent Akbaba; Mehmet Şahingöz (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, çoklu ortam kullanımının öğrencilerin Atatürk İlkeleri veİnkılâp Tarihi dersindeki akademik başarılarına ve Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihidersine yönelik tutumlarına etkisini belirlemektir. Araştırmanın deneyseluygulaması 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Gazi Üniversitesi Eğitim FakültesiTürkçe Öğretmenliği 1. sınıf A-B şubelerinde öğrenim gören 71 öğrenci üzerindegerçekleştirilmiştir. Deney grubunda 36, kontrol grubunda 35 öğrenci yer almıştır.Araştırma ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen ile gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın verileri Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi akademik başarı testi veAtatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi tutum ölçeği ile toplanmıştır. Akademik başarıtesti ve tutum ölçeğinden elde edilen veriler SPSS 15. 0 programında bağımsızgruplar için t testi ve tekrarlı ölçümler için iki faktörlü ANOVA iledeğerlendirilmiştir.Araştırmanın sonuçlarına göre, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersinde çokluortam kullanımı öğrencilerin akademik başarılarında istatistiksel açıdan anlamlı birfarklılık oluşturmuştur [F(1-69) = 6. 040, p<. 05)]. Çoklu ortam kullanımı,öğrencilerin Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihine yönelik tutumları üzerindeistatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık oluşturmuştur [F(1-69) = 9. 423, p<. 01)].