Frau pagès i pressió senyorial. El cas de la Vall d’en Bas a Catalunya, segle xvi - Joan Antoni Padrós (Estudis d'Història Agraria)
La força de l’exacció feudal es contraposa a una debilitat estructural: el control de la producció està en mans dels pagesos. Només a partir d’una anàlisi microhistòrica podem entendre els mecanismes de frau i ocultació de la pagesia (estratègies individuals o col·lectives, nivell social dels protagonistes) i valorar la resposta senyorial (pressió a través dels seus oficials o dels arrendataris, repressió, actualització o invenció de drets), en un context en què la comunitat rural s’esqueixa (endeutament, accés a la terra) i la pressió senyorial té fugues internes (els intermediaris) i es confronta als interessos d’altres senyors veïns. Aquest article fa un acostament a aquest conflicte a la Vall d’en Bas durant el segle xvi creuant dades notarials i curials per entendre les diverses estratègies i els interessos dels protagonistes.