„Szia, Alexa!” A hangvezérlés mint új technológia kulturális megalkotása a platform-ökoszisztémában - Tamás Tófalvy (In Medias Res)
Az utóbbi évtizedben egyre nagyobb teret nyer a hangvezérlés, más néven hangalapú interfész a digitálismédia-ökoszisztémában. A számos platform által bevezetett legkülönfélébb szoftver-hardver konfigurációk közül a legismertebb az Amazon Alexa, a Google Home és az Apple Siri. A nagy platformok a hangalapú interfészeket jellemzően „virtuális asszisztensként” vezetik és mutatják be, kommunikálják a felhasználók felé. A hangvezérléssel működő virtuális asszisztensek a számítógépen és az okostelefonon kívül más digitális eszközökkel is összekapcsolhatók, kiterjesztve ezáltal a hangvezérlés hatókörét a hétköznapi élet számos területére. A tanulmány egyfelől azt elemzi, hogyan zajlik a technológia kulturális megalkotása, azaz a technológiáról szóló közbeszédben milyen értékek, jelentések és figuratív nyelvi alakzatok kapcsolódnak a hangvezérléshez (például „okos” vagy „asszisztens”). Másfelől azt vizsgálja meg, hogyan illeszkedik ez a fajta jelentésalkotás és antropomorfizáció a platformok által dominált digitálismédia-ökoszisztéma működésébe, hogyan támogatja a hangalapú interfész a minél szélesebb körű felhasználói adatgyűjtést és -monetizációt célzó platformlogikát.