بررسی تغییرات نیترات با مدل‌سازی ترکیبی در مسیر رودخانه کوهستانی - عاطفه نورعلیئی; کاظم شاهوردی; صفر معروفی (مدیریت آب و آبیاری)
بررسی کیفیت آب از نظر تغییرات نیترات، موضوعی حیاتی در مدیریت کیفی آب‌های سطحی از جمله رودخانه‌ها می‌باشد. در این پژوهش، روند تغییرات آلودگی نیترات (NO3) در رودخانه عباس‌آباد با طول 02/7 کیلومتر در سال 1401 موردبررسی قرار گرفت. به این منظور، بازه‌بندی رودخانه با استفاده مدل HEC-RAS انجام شد و سپس وارد مدل QUAL2Kw گردید. واسنجی و صحت‌سنجی مدل QUAL2KW با استفاده از داده‌های به‌ترتیب اردیبهشت‌‌ماه و تیرماه 1401 انجام شد و نتایج آن‌ها نشانگر دقت قابل‌قبول مدل می‌باشد. تغییرات نیترات در طول رودخانه، نشانگر روند افزایشی مقدار غلظت نیترات، در حدود 6/7 درصد، در فصل غیرزراعی است. به‌دلیل مصرف کودها و سموم شیمیایی در فصل زراعی نسبت به فصل غیرزراعی، غلظت نیترات حدود هشت درصد افزایش می‌یابد. جهت جلوگیری از این افزایش پیشنهاد می‌شود از ورود آلاینده‌ها به بستر رودخانه جلوگیری شود.