Türk Yükseköğreniminin Görünümü: Betimsel Bir Analiz - Deniz Kolat; Mehmet Şengül; Armağan Erdoğan; Metin Toprak (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Türk yükseköğrenim sisteminin nicelgöstergeler itibariyle temel özellikleri; eğitim program çeşidi, eğitim programsayısı ve programlar itibariyle öğrenci ve öğretim elemanı sayıları, ekonomik sektörlerinihtiyaç duyduğu insan kaynağı bakımından hayati önemdedir. Yine, beş yıllık kalkınmaplanlarında ekonomik sektörler bazında nicel ve nitel insan kaynağı öngörüsübakımından yükseköğrenim sisteminin röntgeninin çekilmesi kritik önemdedir. Buçalışmada, uluslararası standart eğitim sınıflaması (ISCED) çerçevesinde, Türkyükseköğrenim sistemi nicel verilere dayalı olarak ele alınmaktadır. Böylece,Türk yükseköğrenim sisteminin, temel özellikleri itibariyle uluslararasıkarşılaştırmalara imkan vermesi sağlanacaktır. Sonuçolarak, eğitim sınıflaması (ISCED), meslek ve uğraşı sınıflaması (ISCO) veekonomik faaliyet sınıflaması (ISIC) arasında kurulacak bağlantılara dayalıinsan kaynakları planlaması hem ulusal politikalar bakımından hem deuluslararası raporlama ve karşılaştırmalar bakımından yararlı olacaktır.