Legitimitetskløft i kommunale styringsnettverk: Variasjoner i intern legitimitet mellom strategisk og operativt nivå - Hans Erik Haugvaldstad; Ann-Karin Tennås Holmen (Norsk Statsvitenskapelig Tidsskrift)
Et virkemiddel for norske kommuner i arbeidet med digitalisering av offentlig sektor er å samarbeide i form av et styringsnettverk. For å unngå at slike nettverk blir mer enn ren symbolikk, er det nødvendig med tilstrekkelig legitimitet for å gi kraft til beslutninger og implementering. Styringsnettverkslitteraturen har i hovedsak fokusert på demokratisk legitimitet, der ansatte i nettverks- og deltakerkommunene vies lite oppmerksomhet. Denne artikkelen avdekker en legitimitetskløft mellom ulike organisatoriske nivåer i et styringsnettverk opprettet for å bistå deltakerkommunene i sitt digitaliseringsarbeid. Involverte aktører på strategisk nivå oppfatter styringsnettverket som nødvendig for å lykkes med digitalisering, mens operativt nivå i de enkelte kommuner i liten grad ser nytteverdier med den konsekvens at de ikke forholder seg til nettverket. For å forstå de ulike oppfatningene anvendes litteratur på både demokratisk- og organisatorisk legitimitet på en utforskende casestudie av et styringsnettverk. Kombinasjonen av perspektivene bidrar til å forklare legitimitetsgrunnlaget til ulike aktører som aktiveres i et styringsnettverk i etableringsfasen. Artikkelen bidrar til teori ved å synliggjøre at også organisatorisk legitimitet bør være et fokusområde ved etableringen av styringsnettverk for å skape legitimitet hos ansatte som skal ivareta nettverkets formål i praksis.