Gra symulacyjna „Participatory Chinatown” jako innowacyjna metoda konsultacji społecznych dla młodzieży - Agnieszka Murawska (Youth in Central and Eastern Europe)
Dużym wyzwaniem organizatorów spotkań konsultacyjnych jest zainteresowanie udziałem w nich młodych ludzi. Pomóc w tym mają innowacyjne metody przeprowadzania partycypacji. W opracowaniu przeprowadzono analizę przypadku zastosowania innowacyjnego narzędzia wspomagania partycypacji społecznej: interwencję bazującą na grze symulacyjnej. Participatory Chinatown to gra, której celem miało być nie tylko zaangażowanie młodych do udziału w konsultacjach dotyczących zagospodarowania przestrzennego okolicy, ale przede wszystkim zwiększenie zaangażowania społecznego jej uczestników na każdym etapie jej realizacji. W artykule przedstawiono walidację tego narzędzia na podstawie zogniskowanych wywiadów grupowych wśród 50 studentów socjologii.