ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЕЛЕМЕНТІВ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ НА БІОМЕТРИЧНІ ПОКАЗНИКИ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ВЕРБИ В УМОВАХ ЗАХІДНОГО РЕГІОНУ - Н.М. Лис; Н.Л. Ткачук; Р.С. Іванюк (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Дослідження присвячене розробці та запровадженню науково-обґрунтованих агротехнічних прийомів вирощування нових багаторічних енергетичних культур, що сприятиме підвищенню частки біомаси в енергетичному балансі України. Експериментальні дослідження дослідження з визначення особливостей росту та розвитку енергетичної верби на дернових опідзолених ґрунтах залежно від агротехніки вирощування проводилась на дослідних полях Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН та у лабораторних умовах. Дослідженнями в чотирьохразовій повторності вивчено особливості росту та розвитку енергетичної верби залежно від агротехніки вирощування в умовах Західного регіону для виробництва біопалива. Встановлено, що енергетична верба в умовах Західного регіону за мінерального удобрення N40P300K300 та збільшення кроку садіння до 60 см сприяє інтенсивному наростанню вегетативної маси. За цього варіанту зафіксована найбільша висота пагонів 180 см. Збільшення кроку садіння з 40 см до 60 см у посадках верби енергетичної дозволяє отримати додатково 4,2 т/га зеленої маси та 1,9 т/га сухої маси. Внесення мінеральних добрив забезпечує прибавку урожайності 2,1 – 2,5 т/га зеленої маси та 0,5 – 1,0 т/га сухої маси. Аналізуючи зміну кількості бур'янів встановлено, що застосування механічних обробітків дозволило контролювати поріг забур'яненості на допустимому рівні. Проте, за певний час після обробітків появлялися сходи однорічних та багаторічних бур'янів. Проведення міжрядних обробітків та внесення гербіцидів забезпечило практично повне знищення пророслих бур'янів у першій половині вегетації верби.