İlköğretim İkinci Kademede Konuşma Becerisinin Geliştirilmesi - Fahri TEMİZYÜREK (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
İnsanoğlunu diğer canlılardan ayıran en temel özelliklerden birisi de şüphesiz dil becerisidir. İnsanlar dil becerileri sayesinde konuşur, anlaşır, duygu ve düşüncelerini ifade ederler ya da başkalarını bu özellikleri ile anlamaya çalışırlar. Konuşma, bireyin sosyal hayatında iletişim kurmasını, bilgi ve birikimlerini paylaşmasını; duygu, düşünce, hayal ve gözlemlerini ifade etmesini sağlayan en etkili araçtır. Konuşma sırasında çeşitli organlar görev yapmaktadır. Konuşma bu organlar yardımıyla gerçekleşen, insanın diğer insanlarla anlaşabilmesini ve iletişim kurmasını sağlayan dil becerisidir. Bu çalışmada konuşma kavramı, konuşmanın insan ve toplum hayatındaki yeri ve önemi, konuşma eğitimi ve konuşma becerisini kazandırmak için yapılabilecek etkinlikler üzerinde durulmaktadır.