Şeker Fabrikasında Zaman Etüdü - Metin Güner; Ali Şen (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışmada, Ankara Şeker Fabrikas ı nda şeker üretimine ili şkin makine ve insan gücü kullan ı m ı nda zaman etüdü yap ı lm ışt ı r. Bunun için iş akış diyagramı na göre fabrikasyon birimlerinde geçen temel zaman, da ğı l ı m zaman ı ve birim zamanlar ölçülerek standart zamanlar saptanm ıştı r. Elde edilen bulgular istatistik yöntemlerle değerlendirilmiştir. İş ölçüm çal ışmalar ı nda REFA Standart program ı kullan ı lm ışt ı r. Yap ı lan çal ışmada fabrikada pancar i şlenmesine ilişkin 18 ana ak ış basamağı ve buna ek olarak da 56 alt grup basama ğı saptanm ışt ı r. Sonuçta birim ürün ba şı na geçen zamanlar belirlenmi ş ve incelenen şeker fabrikas ı nda 1000 ton pancar ı n işlenmesi için geçen zaman 3592.59 dakika olarak bulunmu ştur.