Toolox 44 Çeliğinin Tornalanmasında Kesme Hızının, İlerlemenin ve Kesici Uç Burun Radyüsünün Takım Aşınmasına ve Yüzey Pürüzlülüğüne Etkileri - Emel Kuram; Nuray Ucuncu (Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi)
Bu çalışmada, Toolox 44 kalıp çeliğinin tornalanmasında kesme hızının, ilerlemenin ve kesici uç burun radyüsünün yüzey pürüzlülüğü ve takım aşınması üzerindeki etkileri incelenmiştir. Tornalama deneyleri, üçer farklı kesme hızı (80, 110 ve 140 m/dak), ilerleme (0,1, 0,2 ve 0,3 mm/dev), kesici uç burun radyüsü (0,2, 0,4 ve 0,8 mm) ve sabit talaş derinliği (0,5 mm) kullanılarak kuru şartlar altında gerçekleştirilmiştir. İncelenen şartlar altında, kesici uçlarda herhangi bir talaş yapışması (built-up edge, BUE) ve talaş yüzeyinde krater aşınması görülmemiştir. Ancak kesici uçların yan yüzeylerinde serbest yüzey aşınması gözlenmiştir. En küçük serbest yüzey aşınması, kesme hızının 140 m/dak, ilerlemenin 0,1 mm/dev ve kesici uç burun radyüsünün 0,4 mm olduğu şartlarda ölçülmüştür. 80 m/dak, 110 m/dak ve 140 m/dak kesme hızlarında, tüm kesici uç burun radyüsleri (0,2, 0,4 ve 0,8 mm) için ilerleme değerindeki artış ile ortalama yüzey pürüzlülük (Ra) değerinin arttığı bulunmuştur. Bütün kesme hızlarında, genellikle kesici uç burun radyüsü arttıkça Ra değeri azalmıştır. Ra değerini en çok etkileyen parametrelerin yüksekten düşüğe sırasıyla ilerleme, kesici uç radyüsü ve kesme hızı olduğu görülmüştür. Toolox 44 malzemesinin tornalanmasında kesme hızı ve kesici uç radyüsü hangi değerde olursa olsun Ra değerini çok fazla arttırdığından dolayı 0,3 mm/dev ilerleme değerinin kullanılmaması gerektiği ve eğer bu malzemenin tornalanmasında 0,2 mm/dev ilerleme değeri kullanılacaksa, iyi bir yüzey kalitesi için uç burun radyüsünün 0,8 mm olarak seçilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.