ÇOCUK ACİL SERVİSE BAŞVURAN HASTALARDA TEDAVİ REDLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - Nilden Tuygun; Can Demir Karacan; Halit Halil; Ayla Akca Çağlar; Aysun Tekeli (Sağlık Akademisi Kastamonu)
Tedavi reddi çocuk acil servislerinde hekim ve hasta için önemli bir sağlık sorunudur. Hastalar acil tıbbi tedaviyi herhangi bir zamanda reddedebilir. Bu çalışmada çocuk acil servise başvuran ebeveynlerin çocuklarının tedavisini reddetme nedenlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Kliniği’ne 2016 - 2018 yılları arasında başvuran ve ebeveynlerinin tedaviyi reddettiği hastaların verileri red formları ve elektronik kayıtları incelenerek geriye dönük incelendi.İki yıllık dönemde çocuk acil kliğine 207.494 hasta başvurusundan 118 (%0,05) hastanın ebeveyni tedaviyi reddetmiştir. Hastaların tanıları sıklık sırasıyla; alt solunum yolu enfeksiyonu 46 (%39), akut odağı olmayan ateş 14 (%11.9), beşer hasta ilaç zehirlenmesi ve akut gastroenterit idi. Hastaların 71’i (%60.2) tedaviye evde devam etmek için, 24’ü (%20.3) takip ve tedaviyi başka merkezde yaptırmak istediği için tedaviyi reddetmiştir. 16 (%13.5) hasta lomber ponksiyon girişimini kabul etmeyerek tedaviyi reddetti. Çocuk acil servise 2 yıllık sürede başvuran hastaların %0,05 tedaviyi reddetmiştir. En sık tedavi reddi nedenleri; ailelerin tedaviyi evde veya başka merkezlerde devam etmek istemesi ve girişimsel işlemler ile ilgili olası yan etkilerin ailelerde korkulara neden olup, hastada ağrı olasılığı nedeniyle tedaviyi reddetme karar vermesi olarak görülmektedir.