مقایسهء جنبه هایی از ساخت صوتی زبان فارسی و ژاپنی - رضا مقدم کیا (پژوهش ادبیات معاصر جهان)
مقایسهء زبان ها یا زیرنظام های آن ها فرایندی است که حاصل آن می تواند هم به افزایش آگاهی ما دربارهء ساخت زبان ها، شباهت ها وتفاوت های آن ها منجر شود و هم در تحقق اهداف کاربردی در فعالیت های مربوط به حوزهء زبان، به ویژه در ترجمه و آموزش زبان مؤثر واقع شود. وقتی صحبت از مقایسهء دو چیزمی شود، بیشتر پی بردن به شباهت های آن ها مطمح نظر است، اما در مقابله بیشتر پیدا کردن تفاوت هامد نظر است. فرض بنیادی در تجزیه و تحلیل مقابله ای زبان ها آن است که وقوع برخی خطاهای زبانی نظام مند از سوی فراگیران زبان خارجی، نتیجهء دخالت الگوهای زبان مادری یا زبان اول آن هادر فرایند یادگیری است. مقالهء حاضر به مقابلهء یکی از زیرنظام های دو زبان فارسی وژ اپنی، یعنی ساخت صوتی آن ها می پردازد. فارسی و ژاپنی، به خانواده های زبانی متفاوتی تعلق دارند، اما شباهت های زیادی در فهرست صوتی آن ها مشاهده می شود. هر چند که در این میان تفاوت هایی هم وجود دارد.