Europejskie kodeksy prawa doby renesansu - Wacław Uruszczak (Czasopismo Prawno-Historyczne)
I. Kodeks i kodyfikacja. II. Przesłanki kodyfikacji renesansowych. III. Genera et species. 1. Zasięg terytorialny. 2. Kodeksy jedno- i wielostanowe. 3. Kodyfikacje całości lub części prawa. 4. Kodeksy urzędowe i kodeksy prywatne 5. Rodzaj kodyfikowanej materii. 6. Stosunek do dawnego prawa. 7. Zupełność renesansowych kodeksów. 8. Technika kodyfikacyjna: a) dobór materiału źródłowego, b) redakcja artykułów; c) porządkowanie i systematyzacja. 9. Forma. 10. Druk. IV. Uwagi końcowe