Фортепіанна культура США: передумови виникнення та становлення - O. Yu. Stepanova (Культура України)
Виявлено, що в останні десятиліття дедалі більшу увагу вітчизняних та зарубіжних дослідників привертає композиторське й виконавське мистецтво певних музичних діячів, які вплинули на становлення не лише музичної культури загалом, а й фортепіанної зокрема. Визначено, що для того щоб охарактеризувати основні передумови формування фортепіанної культури США, важливо з’ясувати першоджерела появи на території цієї країни такого інструмента, як фортепіано, і простежити його еволюцію стосовно європейської моделі XVIII ст. Ще одним дослідницьким завданням є визначення шляхів подальшого перетворення композиторської манери — від європейської класицистичної до нового ідейно-художнього музичного втілення американської культури, яка вже реалізувалась. Установлено, що найголовнішим етапом, який допоміг самоідентифікації фортепіанної культури США з-поміж інших культур, є розвиток американських фортепіанних стилів та засобів музичної виразності, що зумовило формування нового, суто фортепіанного музичного стилю — регтайму.