Producent w kulturze produkcji — nieustanna praca w kryzysie - Sylwia Szostak; Joanna Szymańska (Acta Universitatis Wratislaviensis. Prace Kulturoznawcze)
Wraz z wejściem na rynek serwisów streamingowych, nastąpił w Polsce znaczący wzrost ilości produkcji audiowizualnych (zarówno filmów i seriali), co sprawia, że można oceniać kondycję rodzimego rynku filmowego jako bardzo dobrą, mimo panującego globalnie kryzysu. Jednak ilość produkcji bez namysłu nad kontekstem ich powstania nie jest wystarczająca do rzetelnej oceny stanu lokalnej produkcji audiowizualnej. W rzeczywistości, polska produkcja filmowa i telewizyjna boryka się z szeregiem instytucjonalnych wyzwań, które jak w soczewce uwidaczniają się, kiedy przyjrzymy się problematyce pracy polskiego producenta. To właśnie producent czy producentka jest kluczową postacią w całym łańcuchu produkcji audiowizualnej i problemy, z jakimi rodzimi producenci mierzą się w swojej pracy mają niebagatelny wpływ na całą branżę i jej interesariuszy. Niniejszy artykuł korzysta z metodologii production studies, skupiając się na analizie kultury pracy polskich producentów, wskazując newralgiczne obszary w łańcuchu produkcji rodzimych filmów i seriali.