PLACENTA ACCRETA SPECTRUM: СУЧАСНИЙ ШЛЯХ ДО ОРГАНОЗБЕРЕЖЕННЯ - В. Лакатош; П. Лакатош; Н. Бондаренко; В. Купчік; М. Антонюк; О. Дола (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина)
Патологічно інвазивна плацента становить проблему акушерства вже протягом декількох століть. Останнім часом її актуальність зростає, оскільки збільшується кількість жінок із попередньо оперованою або скомпрометованою маткою, що є прямим фактором ризику вростання плаценти у рубець. Окрім неприємного розвитку подій при веденні пологів для акушера-гінеколога, ця патологія складає небезпеку для здоров’я матері. І це не дивно, адже навіть при швидких діях хірурга та запобіганні масивної крововтрати, після проведення гістеректомії – класичного оперативного втручання для врощення плаценти - такі жінки втрачають репродуктивний орган, що може стати причиною соціального та психологічного дискомфорту для них. Тому сьогодні ведеться розробка органозберігаючих операцій, результати оцінки ефективності однієї з яких наведено в даній роботі.