Poziom infrastruktury wodociągowo-kanalizacyjnej jako istotny element rozwoju regionalnego - Lidia Kłos (Barometr Regionalny)
Poziom infrastruktury technicznej, szczególnie w zakresie gospodarki wodno-kanalizacyjnej jest ważnym czynnikiem w stymulowaniu rozwoju obszarów wiejskich w kierunku poprawy ich funkcji społeczno-gospodarczych. Celem artykułu jest przedstawienie poziomu rozwoju infrastruktury technicznej w zakresie gospodarki wodno-ściekowej na terenach wiejskich. Przedstawiona analiza stanu infrastruktury wodno-kanalizacyjnej prowadzi do wniosku, że pomimo znacznego wzrostu w ostatnich latach liczby inwestycji w tym obszarze, jej stan nie jest wystarczający. Jeśli w najbliższych latach nie zostaną podjęte intensywne i skuteczne wysiłki w tym kierunku, to poziom infrastruktury w zakresie gospodarki wodnej, mimo ogromnego znaczenia dla rozwoju obszarów wiejskich, nie zostanie wzmocniony. Przełoży się to na spadek atrakcyjności, a w konsekwencji konkurencyjności tych obszarów, zmniejszając tym samym możliwości wielofunkcyjnego rozwoju.