ÖĞRETMEN ADAYLARININ ARAŞTIRMACI ÖĞRETMEN YAKLAŞIMI İLE YETİŞTİRİLMELERİNDE ALAN ÇALIŞMASI YÜRÜTMELERİNİN ROLÜ* - Ahmet Saka (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, öğretmen adaylarının araştırmacı öğretmen yaklaşımı ileyetiştirilmelerinde Alan Çalışması projesi yürütmelerinin rolünü belirlemektir.Araştırma, 2004-2005 eğitim-öğretim bahar yarıyılında Sakarya Üniversitesi EğitimFakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği programında dördüncü sınıfta (I. ve II.öğretimde) öğrenim gören 74 ve 2005-2006, 2006-2007 ve 2007-2008 eğitimöğretimbahar yarıyıllarında KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü FizikÖğretmenliği programında beşinci sınıfta öğrenim gören 105 olmak üzere toplam179 öğretmen adayı ile, aksiyon araştırması yöntemine dayalı olarak yürütülmüştür.Ayrıca, mülakat ve gözlem teknikleri kullanılmıştır. Araştırma kapsamında eldeedilen bulgulara dayalı olarak hizmet öncesi öğretmen eğitimi sürecinde öğretmenadaylarının alan çalışması yürüterek; Araştırma Yöntemleri (2. 32-4. 01) ve MeslekiBeceriler (2. 46-4. 02) ve bu alanların alt boyutları olarak irdelenen araştırmatasarlama (2. 36-4. 00)-planlama (2. 33-4. 02)-uygulama (2. 25-4. 00) ve araştırmasüreci (2. 30-3. 96) ve sosyal beceriler (2. 63-4. 09) ile ilgili becerilerini geliştirdikleritespit edilmiştir. Hizmet öncesi öğretmen eğitimi sürecinde öğretmen adaylarınınAlan Çalışması yürütmeleri, mesleki ve araştırma yöntemleri alanlarındaki becerigelişimlerine anlamlı düzeyde katkıda bulunduğundan, bu süreçtegerçekleştirdikleri araştırmaların araştırmacı öğretmen yaklaşımı kapsamındayetiştirilmelerinde büyük bir öneme sahip olduğu ön plana çıkmaktadır.