Ekrany, stroje, miasta – tożsamość… - Andrzej Gwóźdź (Kwartalnik Filmowy)
Analizując film Wima Wendersa o japońskim projektancie mody Yohjim Yamamoto, Gwóźdź zastanawia się nad tożsamością artysty w dobie mediów elektronicznych. Bohaterem filmu jest artysta, któremu udało się połączyć poczucie własnej tożsamości ze sztuką, którą tworzy, czyli projektowaniem mody. Film przedstawia Paryż i Tokio, miasta, które składają się na tę tożsamość. Ale film jest również refleksją nad tym, jak pamięć naszej kultury jest przechowywana przez trzy pokolenia obrazów fotograficznych, filmowych i wideo.