ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР ЗА ПЕРЕДОВИМИ ТЕХНОЛОГІЯМИ - Олександр Миколайович; Василь Тимчак (Економіка та суспільство)
Сучасне сільське господарство активно впроваджує технології обробітку ґрунту та посіву, зокрема strip-till та no-till, які мають суттєві економічні та екологічні переваги. Застосування цих технологій дозволяє зменшити витрати до 30 – 40 %, а врожайність зростає на 10 – 25 %. Крім того, вони сприяють покращенню агроекологічних властивостей ґрунту, збереженню вологи, мінімізації впливу ерозійних процесів та ефективному використанню добрив. Мінімізація проходів по полю дозволяє знизити ризик переущільнення ґрунтів, що є важливим для посушливих регіонів, де традиційні методи посіву та обробітку ґрунту стають малоефективними. Дані інноваційні технології дозволяють підвищити рентабельність сільськогосподарського виробництва, дають можливість ефективно використовувати мінеральні добрива, що сприяє сталому розвитку аграрного сектору та підвищує його економічну ефективність в умовах глобальних кліматичних змін.