مروری بر ساختار، خواص نوری، روش‌های سنتز و کاربردها نقاط کوانتومی - سهند کاوند; آرمان صدقی; سعید باغشاهی; مرتضی ثقفی یزدی (مطالعات در دنیای رنگ)
نقاط کوانتومی گرافن عضو جدیدی از خانواده مواد کربنی هستند و به علت داشتن خواص الکتروشیمیایی، نوری و ساختاری برتر در میان سایر اعضای این گروه مورد توجه بسیاری از پژوهشگران واقع شده‌اند. نقاط کوانتومی گرافن نانوساختارهای صفر بعدی از جنس صفحات گرافن هستند که اندازه آن‌ها کمتر از 100 نانومتر بوده و شامل یک یا چندلایه گرافن هستند. یکی از ویژگی‌های مهم این مواد، وجود ساختار گرافن در آن است که بلورینگی زیاد با یک ساختار کربنی چندگانه از نوع SP2 را برای آن به ارمغان می‌آورد. اثر محدودیت کوانتومی و اثر لبه‌ها خواصی چون نورتابی قابل تنظیم، هدایت الکتریکی و سطح ویژه بالا را برای این ماده به ارمغان می‌آورد و نقاط کوانتومی گرافن را تبدیل به ماده‌ای مهم در کاربردهای مختلف از جمله پزشکی، کاتالیست، سلول خورشیدی و ابرخازن می‌کند. در این مقاله خواص، ساختار، روش‌های ساخت و کاربردهای GQDs مرور می‌شود.