Toplu Konut Alanlarında Ekolojik Planlama ilkelerinin Ankara - Eryaman V. Etap Örneğindeirdelenmesi - Ülkü Duman; Oğuz Yılmaz (Journal of Agricultural Sciences)
Kentleşme olgusunun giderek artan h ı z ı , doğa üzerinde olumsuz etkileriyle birlikte pekçok çevre sorununu da beraberinde getirmi ştir. Özellikle kentleşmenin yüksek, buna karşı n yerleşilebilir alanlar ı n s ı n ı rl ı oluşu toprağın tarı msal kullan ı mdan kentsel kullan ı ma dönüşümünü h ı zland ı rm ışt ı r. Kentler çevre sorunlar ı n ı n olumsuz etkilerinin yoğ un olarak yaşand ığı mekanlar haline gelmi ştir. Bunun sonucunda ekolojik dengelerin gözetildi ğ i, yarat ı lan kirlenmenin en aza indirildi ğ i bir planlama sistemi geli ştirilmesi ihtiyac ı doğ muştur ve böylece ekolojik planlama kavram ı gündeme gelmiştir. Bu ara ştı rmada toplu konut alanlar ı için ekolojik planlama ilkeleri belirlenmi ş ve Ankara - Eryaman 5. Etap Toplu Konut Yerle şimi bu ilkeler aç ı s ı ndan değerlendirilmiştir. Öncellikle tek ailelik konutlarda uygulanmaya başlanan ekolojik planlama yakla şı m ı konutlarda ekolojik planlama ba şl ığı alt ı nda incelenmiş ve daha sonra toplu konut alanlar ı n ı n seçilmesi, belirlenmesi ve planlanmas ı nda kullan ı lacak ekolojik ilkeler belirlenmi ştir. Belirlenen bu ilkeler doğrultusunda Ankara -Eryaman 5. Etap Toplu Konut Alan ı değ erlendirilmi ş ve sonuçta toplu konut alan ı n ı n bir bölümü için bir tasar ı m yap ı lm ışt ı r