Ocena strategii kompetencyjności firmy sektora MŚP w systemie SOK-P1 - Jan Andreasik (Barometr Regionalny)
W pracy przedstawiono oryginalne podejście autora do analizy pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstwa sektora MŚP. Skonstruowano model oceny strategii kompetencyjności przedsiębiorstwa w pięciu układach odniesienia: 1. Potencjał kapitałowy – ryzyko działalności finansowej, 2. Potencjał innowacyjny i inwestycyjny – ryzyko projektów innowacyjnych i inwestycyjnych, 3. Potencjał interesariuszy – ryzyko obsługi interesariuszy, 4. Potencjał relacyjny sąsiedztwa – ryzyko relacji z sąsiedztwem, 5. Potencjał relacyjny otoczenie – ryzyko relacji z otoczeniem. W procesie uczenia systemu metodami EUCLID i ELECTRE TRI dokonano wyznaczenia czterech klas pozycjonowania przedsiębiorstwa: A1: niski potencjał – wysokie zagrożenie, A2: wysoki potencjał – wysokie zagrożenie, A3: wysoki potencjał – niskie zagrożenie, A4: niski potencjał – niskie zagrożenie. W artykule przedstawiono wyniki klasyfikacji na próbie 220 firm z województw lubelskiego i podkarpackiego.