Imiona zakonne Sióstr Kanoniczek Ducha Świętego de Saxia (CSS) z domu zakonnego w Busku-Zdroju (XX wiek) - Piotr Aleksander Owsiński (Językoznawstwo)
Artykuł stanowi próbę prezentacji wyników badań z zakresu onomastyki, będąc jednocześnie kontynuacją eksploracji materiału nazewniczego w obszarze antroponimii religijnej. Celem analizy jest poszerzenie i uzupełnienie stanu badań naukowych w obrębie wyżej wspomnianego obszaru, gdyż dotyczy do tej pory nieanalizowanego korpusu badawczego, jakim są imiona zakonne, funkcjonujące w XX wieku w domu zakonnym Zgromadzenia Sióstr Kanoniczek Ducha Świętego de Saxia (CSS) w Busku-Zdroju. Eksploracja dotyczyć zatem będzie samych imion buskich sióstr zakonnych, jak również ich motywacji. Ponadto badanie ogniskuje dociekania o charakterze etymologicznym w kontekście ich częstotliwości użycia i funkcjonowania w społeczności zakonnej i miejskiej.