Necip Fazıl Kısakürek ve Bazı Tasavvufi Görüşleri - Muhammed Ali Yıldız (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Bu makalede Necip Fazıl Kısakürek’in hayatı, mürşidi Abdulhakîm Arvasî ile tanışması ve bazı tasavvufi görüşleri ele alınmaktadır. Ayrıca Necip Fazıl Kısakürek’in Abdulhakîm Arvasî ile tanışana kadar olan hayatındaki boşluktan da bahsedilmektedir. Bu makalede ayrıca Necip Fazıl Kısakürek gibi yetenekli bir kişiyi tasavvuf yolunun nasıl dönüştürdüğüne de işaret edilmektedir. Yine bu makalede genç yaşta özellikle “Kaldırımlar” adlı şiir kitabı ile meşhur olmuş olan Necip Fazıl Kısakürek, kendisine tasavvuf yolunun kapılarını açan ve bizzat kendisinin, hayatının kırılma noktası olarak ifade ettiği Abdulhakîm Arvasî ile tanışmasıyla, kişiliğinde meydana gelen büyük değişim gün yüzüne çıkartılmak istenmektedir. Gün yüzüne çıkarılan bu büyük değişimden hareketle tasavvuf kurumunun ve hakiki şeyhin insan hayatı üzerindeki önemli rolünü ortaya çıkarmak da bu makalenin amaçlarından biridir. Geçmişte buna benzer yaşanmış örnekler ile yakın zamanda yaşamış Necip Fazıl Kısakürek örneği arasında kurulan bağlantılar ile günümüz neslinin tasavvuf kurumuna olan ihtiyacı daha net bir şekilde kavranmasını sağlamak ta bu çalışmanın hedeflerinden biridir. Yine bu çalışmada Necip Fazıl Kısakürek’in bazı tasavvufi görüşleri hakkında da bilgilendirmeler yapılmaya çalışılacaktır. Tasavvuf, mürşit-mürit ve ruh-nefis kavramları çerçevesinde onun tasavvuf anlayışı bu makalede gün yüzüne çıkarılmaya çalışılacaktır.