تاثیر 8 هفته مکمل یاری زنجبیل بر میزان کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز سرم زنان تکواندوکار در پاسخ به یک جلسه فعالیت ورزشی درمانده ساز - سارا زارع کاریزک; گل پری جعفری; عبد الصالح زر (Majallah-i Dānishkadah-i Pizishkī-i Dānishgāh-i ̒ Ulūm-i Pizishkī-i Mashhad.)
مقدمه: فعالیت های ورزشی شدید،با آسیب و کوفتگی عضلانی همراه است.هدف از این مطالعه بررسی تاثیر 8 هفته مکمل یاری زنجبیل بر میزان لاکتات دهیدروژناز و کراتین کیناز سرم در پاسخ به یک جلسه فعالیت ورزشی درمانده ساز زنان تکواندوکار بود.روش کار: در این مطالعه نیمه تجربی24زن تکواندوکار(میانگین سن۱۹.۷۵± ۲.۰۳سال، قد6± ۱60سانتیمتر، وزن۷.۴۹± ۵۳.۹۹کیلوگرم) به صورت داوطلبانه انتخاب شدند.آزمودنی ها بصورت تصادفی در دو گروه زنجبیل+ فعالیت درمانده ساز و فعالیت درمانده ساز جای گرفتند. مکمل زنجبیل 3 روز در هفته به مدت 8 هفته (4کپسول 500 میلی گرمی: 2 عدد صبح و 2 عدد عصر) مصرف شد.سپس آزمون بروس به عنوان فعالیت درمانده ساز انجام شد. نمونه های خونی در دو مرحله قبل و بعد از مداخله جمع آوری شد و میزان لاکتات دهیدروژناز و کراتین کیناز سرمی با استفاده از کیت های اختصاصی به روش الایزا اندازه گیری شد.آزمون های t همبسته و تحلیل واریانس با اندازه های تکراری به ترتیب برای بررسی تغییرات درون گروهی و مقایسه بین گروه ها از پیش آزمون تا پس آزمون به وسیله نرم‌افزار SPSS انجام شد.نتایج : نتایج کاهش معنی داری را در میزان لاکتات دهیدروژناز (001/0>P) و کراتین کیناز سرمی(001/0>P)، در گروه مکمل زنجبیل+ فعالیت درمانده ساز و اختلاف معناداری را بین گروه مکمل زنجبیل+ فعالیت درمانده ساز و گروه فعالیت درمانده ساز (001/0>P) نشان داد. نتیجه‌گیری: مصرف 8 هفته مکمل زنجبیل در مقایسه با شرایط بدون مصرف مکمل، می تواند در کاهش آسیب عضلانی متعاقب فعالیت ورزشی درمانده ساز در زنان تکواندوکار موثر باشد.