Mürver Sambucus nigra L. Bitkisinden Elde Edilen Renkler ve Bu Renklerin Yün Halı İplikleri Üzerindeki Işık ve Sürtünme Haslıkları - Sema Etikan; Nuran Kayabaş (Journal of Agricultural Sciences)
Bu araşt ı rmada Mürver bitkisinin yaprak ve meyvelerinden yararlan ı lmışt ı r. Yün hah ipliğine göre %3 oran ı nda mordan kullan ı larak iki yöntem uygulanm ıştı r. Birinci yöntemde yün hah iplikleri önce mordan ile i şlem görmüş daha sonra boyanmıştı r. ikinci yöntemde ise mordan, boyama i şlemi s ı ras ı nda floteye ilave edilmi ştir Toplam 36 boyama yap ı lm ışt ı r ve elde edilen renklerin yün hali iplikleri üzerindeki ışı k ve sürtünme hasl ı klan belirlenmiştir.