Analiza Drgań Losowych Małowyniosłej Powłoki Walcowej - R. Iwankiewicz; M. Witt (Engineering Transactions)
Rozważane są drgania ustalone małowyniosłej powłoki walcowej przy ciągłym, stacjonarnym wymuszeniu stochastycznym oraz drgania nieustalone przy wymuszeniu niestacjonarnym szumem śrutowym. W celu rozwiązania (rozprzężenia) klasycznych równań Własowa powłoki małowyniosłej zastosowano metodę funkcji własnych. Wzór na wariancję reakcji powłoki na wymuszenie stacjonarne i niestacjonarne otrzymano stosując odpowiednio metodę widmową i impulsowe funkcje przejścia. W szczególności dla różnych wyniosłości powłoki zbadano udział poszczególnych postaci drgań własnych i ich korelacji wzajemnych w kształtowaniu wariancji reakcji układu. Wyniki przedstawiono graficznie.