ОБЛІКОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ІТ-СФЕРИ У ВІЙСЬКОВИЙ ЧАС - Богдан Луговець (Економіка та суспільство)
У статті досліджується вплив повномасштабної війни в Україні на інформаційно-технологічний сектор, зокрема на адаптацію облікової політики ІТ-компаній до нових економічних, соціальних і нормативних реалій. Війна створила низку складних викликів для ІТ-бізнесу, зокрема: нестабільність ринку праці, зростання податкового навантаження, логістичні труднощі, збільшення операційних і фінансових ризиків, а також зміни у законодавстві. Ці обставини вимагають термінового перегляду та коригування облікових процедур для забезпечення більшої фінансової стійкості, адаптивності, прозорості звітності і підвищення конкурентоспроможності українських ІТ-компаній на світовому ринку. Результати дослідження показують необхідність включення до облікової політики нових статей витрат, таких як витрати на релокацію персоналу, забезпечення безперервності бізнес-процесів, підвищення рівня кібербезпеки, формування резервів для покриття надзвичайних ситуацій і втрат, пов’язаних із воєнними діями. Також акцентовано увагу на удосконаленні системи документообігу та звітності для посилення контролю, підвищення прозорості та своєчасного інформування зацікавлених сторін, що є надзвичайно важливим у кризових умовах.