Integracija šumarstva BiH unutar aktivnosti ublažavanja klimatskih promjena: šanse i mogućnosti Kjoto protokola - Milan Mataruga (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Bosna i Hercegovina je 6. aprila 2007. godine ratifikovala Kjoto protokol koji je u odnosu na BiH stupio na snagu 15. jula 2007. godine. Kao zemlja Ne-Aneksa I i sa značajno manjom emisijom gasova efekta staklene bašte u odnosu na 1990. godinu, te pozicijom zemlje u razvoju otvaraju se značajne šanse i mogućnosti za integraciju unutar zajednickih aktivnosti usmjerenih u pravcu ublažavanja klimatskih promjena. Sa šumovitošću preko 50% ukupne površine i značajnim učešćem degradiranih površina (goleti, krša, napuštenih površina kao posljedice migracije stanovništa) BiH predstavlja značajan partner u napred navedenim aktivnostima. Kroz navedene trenutne aktivnosti, kao i one koje je u narednom periodu potrebno sto prije realizovati, sa akcentom na sektor šumarstva, iste predstavljaju dobar primjer internacionalne saradnje zemalja u razvoju u implementaciji Kjoto protokola.